Skip to main content

10-те най-големи инженерни провала – част 1

В този списък имаме под провал имаме предвид най-вече грешно избран материал или дизайн. Това може да се дължи на не достатъчно знание или практика, подценяване на обстановката или фатална човешка грешка.

Списъкът с провали е представен в хронологичен ред.

1 . Корабът „Васа“ – 1628г.

Vasa
В далечната 1626г, Швеция се опитва да впечатли целия познат свят с новия си боен кораб „Васа“. Корабът разполага с 64 оръдия, и е дълъг почти 70 м, и може да изстреля около 300 кг снаряди само от едната си страна.

За съжаление така и не успява да покаже мощта си. Когато е пуснат за първо отплаване от пристанището на Стокхолм, той е толкова тежък, че едва успява да измине 1 морска миля преди да потъне.

2 . Непотопяемия кораб „Титаник“ – 1912г.

titanik-4-243667-810x0

Създаването на „непотопяемият“ кораб е инженерен апогей за онова време. За съжаление британският пътнически кораб се удря в айзберг на първото си пътуване през април в далечната 1912г. и отнема живота на над 1500 души.

Дали Титаник е потънал заради инженерна грешка? Като за начало, на кораба има само 50% то плануваните спасителни лодки. Второ, капитанът е наредил да се движат с максимална скорост в среда пълна с айзберги.

Последните открития са, че нитовете използвани на металните панели са направени от нискокачествено желязо. Което значи, че потъването на „непотопяемият“ кораб е изцяло инженерна грешка.

3 . Дирижабълът R101 – 1930г.

r101_in_flight

Хиденбург е може би най известната авиокатастрофа. R101, един от двата твърди дирижабъла служещи в британската авиопрограма, се разбива през Октомври 1930г. във Франция при първия си полет. Загиват 48 от 54-мата души на борда.

В месеците след катастрофата, инженерите не могат да определят точната причина за пожара довел до гибелта на дирижабъла. Въпреки това всички проблеми, открити преди излитането и катастрофата са пренебрегвани. Офицерите и екипажът са били принудени на летят знаейки, че не са напълно подготвени.

4. Мостът над Такомските теснини – 1940г.

narrows-bridge-collapse

Главно правило при големите съоръжения е да се предвидят силите породени от вятър и други природни сили. Въпреки това мостът при Такома започва да подскача толкова силно, че хората започват да го наричат „Галопиращият Гърти“. Направени са много опити да се усили конструкцията за да се намалят отклоненията породени от силата на вятъра. През май 1940г. инженери монтирали амортисьорни абсорбатори, но те имали малък ефект.

Когато мостът рухва на 7 ноември 1940г. всички вече смятали, че подскачанията на моста са нещо нормално и не очаквали да се случи.

5. Аполо 1 – 1967г.

apollo1_crew

Пожар възникнал при тренировка на стартовия комплекс LC 34 отнема живота на трима астронавти през 1967г. Върджил Грисъм, Едуард Уайт и Роджър Чафи са избрани за първи екипаж на мисията Аполо.

Три проблема са предшествали огъня, който унищожава командния модул. Грисъм описва странна миризма, след като свързва уреда за подаване на кислород към скафандъра си, но решава да продължат тренировката. Малко след това висок приток на кислород задейства главната аларма, но екипажът я изключва. Последният проблем идва от комуникационни затруднения между Грисъм и командния център. Проблемът с комуникацията се оказва толкова сериозен, че се преустановява тренировката до решаването му.

Когато екипажът се подготвя да възобновят тестовете, Чафи казва по интеркома „Огън, подушвам огън“, няколко секунди по-късно, Уайт потвърждава за пожар в пилотската кабина.

Преди това никой от космонавтите не е успял да покрие 90 секундния план за евакуация. Когато техниците успели да отворят люка на модула, космонавтите вече били мъртви. След направените огледи, пожарникарите са заявили, че хората са починали от задушаване. НАСА спира програмата за няколко години след тази катастрофа.

Коментари

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Send this to friend